* In Zorgcentrum de Posten hebben bewoners erg veel baat bij zogenaamde luchtverfrissingslampen.
* De directie dacht aanvankelijk aan een misplaatste 1 april/grap die alleen maar geld kon kosten.

Enschede - De directie van zorgcentrum de Posten overweegt meer daglicht- en luchtzuiverende lampen aan te schaffen. De daglichtlampen zorgen ervoor dat de bewoners alerter en actiever worden. De aan de lamp vastgekoppelde ionisator zorgt ervoor dat de lucht gezuiverd wordt. In rookruimtes hebben aanwezigen opeens geen hinder meer van de rook.

Directeur van de Posten dacht aanvankelijk aan een 1 april-grap, toen een dacht van een van de bewoners aan hem vroeg waarom zijn instelling nog niet met daglicht en licht-

zuiverende lampen werkte. ”Het was bijna te mooi om waar te zijn. Ik dacht, dit is weer iemand die geld aan ons probeert te verdienen,” vertelt de directeur.

De nieuwsgierigheid van de directeur was echter wel gewekt. Hij ging eerst op internet op zoek naar informatie over de lampen en besloot er vervolgens een paar te bestellen. Die werden uitgetest in de zogenaamde huiskamer op de gesloten afdeling. De resultaten waren, naar zeggen van de teamleider , opzienbarend. “Ik geloofde aanvankelijk ook niet zo in de lamp, maar het effect heeft me enorm verrast. Als je kijkt naar de observatielijsten voor en na het plaatsten van de lampen, zie je grote verschillen. Het sterke licht zorgt ervoor dat de hersenen meer geprikkeld worden. De mensen hebben daardoor veel meer aandacht.”

Het effect van ionisator is zo mogelijk nog groter. Het zorgt ervoor, door stofdeeltjes te voorzien van een electrische lading, dat ruimtes voor 95 procent worden gereinigd van hinderlijke rook en geuren. De teamleider: “Mensen die voorheen in rookruimtes na twintig minuten klaagden over prikkelende ogen, hebben nu nergens meer last van. De ionisator werkt ook perfect in ruimtes waar mensen zijn die incontinent zijn. De urinelucht ruik je niet meer.”

De lampen zijn vanaf 19 euro verkrijgbaar en worden door de Posten gekocht bij de firma Pure Delight (www.puredelight.nl).

[bron:tctubantia]*
*namen zijn weggelaten wegens plagiaat.
Lees het artikel op de website van de posten