Daglichtlamp verovert bedrijf en verpleeghuis

door Jouke Schaafsma[bron telegraaf.nl]
AMSTERDAM, maandag - Na de gloeilamp heeft ook de gewone tl-balk zijn langste tijd gehad. Bedrijven en instellingen stappen over op een nieuw soort verlichting, de daglichtlamp, die werknemers beter wakker houdt en de productiviteit verhoogt.

Door een nieuwe techniek wordt het zonlicht in grote mate nagebootst. Het biedt niet alleen werknemers uitkomst, maar het wordt ook gebruikt voor de verzorging van ouderen, in de veehouderij en bij de duivensport.

De stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) gevestigd op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven merkt dat afgelopen jaar al vele tientallen bedrijven en instellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, de verlichting hebben aangepast.

Zeker nadat zwemmer Maarten van der Weijden goud won op de Olympische Spelen mede na gebruik van lichttherapie van SOLG, groeide de animo. „We krijgen dagelijks telefoontjes van arbodiensten en zorginstellingen. Twee jaar terug was dat misschien eens per week”, zegt directeur Toine Schoutens.

De Nederlandsche Bank, Interpolis, Rijkswaterstaat, de academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden en de Gasunie zijn slechts enkele van de voorbeelden. Oorzaken van de groei zijn ook een prijsdaling van de lichtsystemen en nieuwe inzichten. Zo is bekend geworden dat in de nachtdienst, door onvoldoende licht, vrouwen verhoogde kans op borstkanker hebben en mannen op hartproblemen.

„Op de intensive care blijven de artsen en verpleegkundigen meer alert, maar ook in verpleeghuizen helpt het ouderen aan een beter dag-en-nachtritme”, zegt Schoutens.

Anders dan gewone gloeilampen en tl-verlichting hebben de nieuwe verlichtingsystemen tot vijf keer hogere lichtintensiteit (2500 lux), een hogere frequentie (tl-lampen lijken soms te flikkeren), maar kunnen ze ook door de dag heen van intensiteit en kleurtemperatuur wisselen. Er zijn diverse fabrikanten zoals Philips, Davita en Etap.

Tijdens een speciaal congres Nacht van de Medezeggenschap wordt binnenkort het belang besproken van goede verlichting tijdens nachtdiensten. Volgens dr. Gernt van der Veen van installateur GTI Healthcare is de vraag het laatste jaar fors gestegen. „Inmiddels wordt aangenomen dat de productiviteit met twee procent toeneemt, mensen minder fouten maken en er minder ziekteverzuim is. We staan aan de vooravond van een doorbraak”, zegt Van der Veen. Dat bevestigt ook dr. Sander van Eekelen, als psycholoog gepromoveerd op nachtdiensten: „Dit gaat een grote vlucht nemen. Het licht verbeteren heeft geen bijwerkingen